Een bijzonder nieuwbouwproject in Schoonhoven 

Wonen op een unieke locatie

Bij Stepforward houden we van projecten met een bijzonder verhaal. Een sanering zorgt op zichzelf al voor een waardestijging van de grond en betere leefomgeving. Bij dit unieke project in Schoonhoven wordt daarnaast een stukje maatschappelijke waarde toegevoegd. Op een verlaten fabrieksterrein wordt hopelijk binnenkort gestart met de bouw aan de Langerakkerweg en Schuttersvlucht. Een historische plek waar niet alleen reguliere marktwoningen, maar ook een zorgvoorziening voor mensen met een beperking wordt gebouwd.

Het oude AZS terrein, gelegen aan een vestingrand en daarmee van grote historische waarde voor Schoonhoven, was al jaren een doorn in het oog van gemeente en omwonenden. Ondanks de prachtige ligging, raakten de leegstaande meubelfabrieken in verval en zorgden regelmatig voor veel overlast. Diverse initiatieven passeerden de revue, echter steeds zonder succes. De sloop van de fabrieken, een aanwezige bodemverontreiniging en bestuurlijke processen zorgden ervoor dat herontwikkeling in het verleden op niets uit liep. Maar nu, na ruim 15 jaar leegstand en verval, zal het grote terrein eindelijk weer nieuw leven worden ingeblazen in de vorm van een uniek nieuwbouwproject.

Zorgorganisatie en marktwoningen                                                                                               De eigenaar en Gemiva-SVG, een zorgorganisatie voor mensen met een beperking, hebben begin vorig jaar de handen ineen geslagen om het verpauperde fabrieksterrein aan te pakken. De zorgorganisatie zag hierin de perfecte woonlocatie, op een steenworp afstand van het centrum van Schoonhoven. Gelukkig waren de grondeigenaar en gemeente ook enthousiast over de plannen. Bruco treedt op als projectleider voor de ontwikkeling. De locatie is zo groot, dat naast de zorginstelling ook 22 marktwoningen worden ontwikkeld op het terrein. “Voor een organisatie als Gemiva is dit een gedroomd project. Door een zorgvoorziening in de nabije omgeving van een nieuwbouwwijk en dus midden in de maatschappij te vestigen, wordt inclusie bevordert. Iets wat helemaal past in de huidige tijdsgeest”, aldus projectleider Guido van Arkel van Bruco. Het project omvangt een grote diversiteit aan woningen zodat een breed publiek kan worden aangesproken.

Klaarstomen voor de toekomst                                                                                             Inmiddels zijn de fabrieken gesloopt door Kruiswijk, is het bodemonderzoek uitgevoerd en zal binnenkort worden gestart met de uitvoering van de saneringswerkzaamheden. Voor dit laatste kwam Bruco via RPS in contact met Stepforward. Van Arkel: “Op het gebied van bodemverontreiniging is mijn kennis beperkt. Welke paden moeten worden bewandeld, kunnen er wellicht subsidies worden aangevraagd? Stepforward kan op al deze specifieke vragen antwoord geven. Zij ondersteunen ons nu volledig op het gebied van de subsidie en offertes van de sanering, en helpen zo het terrein klaar te stomen voor de toekomst. Het is een prettige samenwerking, je merkt aan alles dat je hier met deskundigen te maken hebt. Belangrijk bij dergelijke projecten is het eindresultaat haalbaar en succesvol te maken. Hierin vervult Stepforward zeker een belangrijke rol.”

Bevolgen samenwerking                                                                                                             Van Arkel vervolgt: “Ik ervaar de samenwerking met Stepforward bovenal als heel open en coöperatief. Ik heb zelf een grote passie voor zorgprojecten. Huisvesting is van grote invloed op het welzijn van bewoners en het personeel van een organisatie. Maar eigenlijk geldt dit voor particulieren net zo goed, ook zij hebben baadt bij een prettige leefomgeving. Het is mooi om te zien dat partijen als Stepforward net zo bevlogen werken en betrokken zijn bij het project als wij.”

Het gaat om mensen                                                                                                               Stefan Wemmenhove, directeur bij Stepforward, vult aan: “Ieder project is ons even dierbaar, maar de zorgsector heeft onze bijzondere interesse. Niet alleen wegens de kansen die deze markt biedt, maar ook het verschil dat je hierin kunt maken. Het voelt goed om onderdeel te zijn van een project waarin je ervaart dat Bruco, maar ook alle andere betrokkenen, hun hart en ziel leggen. Je hebt een gemeenschappelijk doel: een schone, veilige en fijne leefomgeving creëren. Uiteindelijk gaat het altijd om mensen. Cliënten die zich prettig moeten voelen in hun nieuwe woning, gezinnen die de kinderen fijn op straat willen laten spelen of ouderen die kunnen genieten van de gezelligheid in de buurt,” aldus Wemmenhove.

De ontwikkeling vindt plaats in nauw overleg met de gemeente Krimpenerwaard en de opdrachtgevers. Bruco draagt zorg voor de volledig ontwikkeling in samenwerking met o.a. Kokon Architectuur & Stedenbouw BV, RPS, Stepforward, Galjema Technisch adviesbureau, Peree Bouwadvies en Schep Makelaardij.

“Voor een organisatie als Gemiva is dit een gedroomd project. Door een zorgvoorziening in de nabije omgeving van een nieuwbouwwijk en dus midden in de maatschappij te vestigen, wordt inclusie bevordert. Iets wat helemaal past in de huidige tijdsgeest”

010 - 269 60 64

info@s-forward.nl