Bedrijvigheid aan de Rivierdijk

Referentie locatie Hardinxveld-Giessendam

Een geweldig gelegen perceel, direct aan de rivier de Merwede, waarop verschillende loodsen en kantoorpanden zijn gevestigd. De droom van iedere ondernemer in de scheepvaart. Dit betreffende pareltje is gelegen aan de Rivierdijk in Hardinxveld-Giessendam, op een steenworp afstand de A15. En wellicht nog het meest belangrijke: directe aansluitingen op rivier de Maas en het Hollands Diep.

Het terrein heeft naast al deze voordelen, ook een aanzienlijke smet. De bodem is namelijk flink verontreinigd. Het bedrijf Initium BV zag echter mogelijkheden en nam het perceel inclusief de verontreiniging over.

Initium BV: “Toen wij de intentie hadden het terrein aan te kopen en de voormalige bedrijfsactiviteiten bestudeerden, zagen wij dat er mogelijk sprake was van bodemverontreinigingen.” De onderneming had niet voldoende kennis in huis over bodemverontreinigingen en ging op zoek naar een partij die hen in dit traject kon adviseren en begeleiden. Al snel kwam het bedrijf in contact met Stefan Wemmenhove van Stepforward. Initium: “De oriëntatie betreffend sanering en tal van andere latente onderhoudsverplichtingen hebben wij aan Stepforward uitbesteed.”

Stepforward voerde het project in Hardinxveld uit in samenwerking met advies- en ingenieursbureau RPS. Gezamenlijk werden verschillende activiteiten uitgevoerd waaronder:

·         De uitvoering van een damwandonderzoek

·         Uitvoering van een bodemonderzoek

·         Uitvoering van de asbestinventarisatie

·         Een pilot met een onderwaterrobot

·         Fiscale check van de aankoop

Op het terrein zullen een tweetal loodsen en een kantoorpand in de verhuur gaan. Voor bedrijven die zich bezig houden met bijvoorbeeld scheepsvaart een uitstekende kans. De loodsen zijn echter zodanig ingericht, dat ze voor veel verschillende activiteiten kunnen worden gebruikt. En het kantoorpand is geschakeld, wat goed van pas komt bij wat grotere ondernemingen.

Initium is blij met hoe het aankooptraject in samenwerking met Stepforward en RPS is verlopen. Initium: “Alle partners binnen het proces zijn van waarde geweest, we hebben het traject geheel op basis van vertrouwen uit handen gegeven. Zij hebben de kennis, kunde en het netwerk. Door onder andere deze netwerken, hebben we verschillende diensten tegen redelijke tarieven verkregen. Een grote meerwaarde! Stepforward was heel bewust een spil binnen het geheel, zij bewaakten alle facetten.”

Heeft Initium nog een tip om mee te geven aan ander ondernemers die een soortgelijk perceel aan willen kopen? “Let op dat je in dit soort projecten te maken hebt met overheden, die een andere werkwijze hebben dan de zakelijke sector. Het is belangrijk om vooraf de termijnen voor bepaalde procedures in acht te nemen. Bij ons is het passeren van de akte uiteindelijk later geweest dan gepland, omdat je te maken hebt met derde partijen. Zorg verder dat je juridische kennis op orde is, of besteedt dit desnoods uit. Hier kan Stepforward je tevens in ondersteunen. Tenslotte, bedenk van te voren waar grenzen liggen en neem niet te snel beslissingen. Uiteindelijk hebben wij van een perceel met een smet, een prachtige locatie weten te creëren op een A-locatie in de regio.”

"Alle partners binnen het proces zijn van waarde geweest, we hebben het traject geheel op basis van vertrouwen uit handen gegeven. Zij hebben de kennis, kunde en het netwerk."

010 - 269 60 64

info@s-forward.nl